At stå frem

At stå frem


       

At stå  offentligt frem med sin historie kan have både positive og negative konsekvenser.  Udover at italesættelsen kan have en helbredende virkning, kan beslutningen også få konsekvenser - gode som dårlige - for ens familieliv, arbejdsliv etc. 


Frygten for at blive dømt på sin fortid

Af Louise Benner

 


- Jeg valgte at stå frem med min historie på det tidspunkt, hvor jeg rent bearbejdningsmæssigt følte, at den fyldte mindre og mindre for mig. Det var netop grunden til, at jeg kunne stå frem. At fortiden endelig havde fundet sin rette plads, og jeg derfor kunne se lyst på både nutid og fremtid.


 "Min beslutning om at stå frem fylder mig også

med en frygt for at blive dømt på min fortid"Det har givet mig uendeligt meget godt at dele min historie. Nye nære venskaber er opstået, UsynligeAr.dk er kommet til verden, og det giver styrke at være med til at sprede budskabet om håb til andre. Men når det er sagt, kan jeg ikke benægte, at min beslutning om at stå frem også fylder mig med en frygt for at blive dømt på min fortid.
Internettet sladrer

Da mit arbejdsliv mest har budt på vikariater og tidsbegrænsede ansættelser, har jeg i perioder været ledig på arbejdsmarkedet, og det er ingen hemmelighed, at mange arbejdsgivere googler potentielle nye kandidater, inden de evt. kalder dem til samtale.


"Sådan en person er vel alt for skrøbelig til at være en stabil arbejdskraft"


Når man googler mit navn, dukker UsynligeAr.dk op, og jeg har flere gange fået at vide, at det er rigtig uheldigt, for hvilken arbejdsgiver ønsker at ansætte en med den fortid. Sådan en person er vel alt for skrøbelig til at være en stabil arbejdskraft.


Til det vil jeg sige, at min fortid aldrig har gjort mig uarbejdsdygtig. Min fortid præger mig overhovedet ikke, når jeg er på job, og faktisk anser jeg mig selv for at være mere stabil end mange andre, fordi jeg efter mange års terapi er i stand til at lytte til mine egne signaler og sige til og fra.


"Jeg er blevet valgt fra

af potentielle kærester pga. min fortid"


På date med fortiden

Om jeg er blevet valgt fra til et potentielt job pga. min fortid, ved jeg reelt ikke. Jeg kan frygte det, men vælger at tro, det ikke er tilfældet. Til gengæld ved jeg med sikkerhed, at jeg er blevet valgt fra af potentielle kærester pga. min fortid.


Lysten til at finde kærligheden er vokset i takt med, at jeg har fået det bedre og ikke længere ser fortiden som en hindring for hverken nærhed, intimitet eller evnen til at knytte bånd. Som så mange andre har jeg i perioder søgt en kæreste via netdating, og jeg har mødt mange fantastiske mænd – også et par stykker, som jeg blev ved at se i længere tid.


"De ikke havde lyst at involvere sig med mig pga. min fortid"


Pludselige aflysninger

På et tidspunkt undrede jeg mig dog over, at flere mænd aflyste vores dates meget pludseligt. Det gik op for mig, at de altid aflyste kort efter, vi havde udvekslet mobilnumre, og jeg kunne ikke lade være at spørge nogle af dem, om de mon havde googlet mig på baggrund af dette nummer. To af dem indrømmede, at det faktisk var tilfældet, og at de ikke havde lyst at involvere sig med mig pga. min fortid.


En tredje fyr datede jeg gennem en måneds tid, og da jeg følte, han nu havde et nogenlunde helt billede af, hvem jeg var, fortalte jeg ham en aften min historie i korte træk. Herefter hørte jeg aldrig fra ham igen, og han svarede ikke på mine henvendelser.


Det hele værd

Den slags sker, og det er sikkert kun godt, for jeg skal ikke have en kæreste, der lader sig skræmme så let. Alligevel irriterer den slags hændelser mig, for jeg er jo netop ikke min fortid, og derfor er det svært at blive dømt på baggrund af den alene.


"Det er det hele værd"


Til tider overvejer jeg, om det er mistede jobmuligheder og kærester værd, at jeg deler min historie. Nogle dage er svaret nej, men når jeg så mærker kærligheden fra mine nye venskaber, responsen fra dem der finder trøst og genkendelse i mine oplevelser og styrken inde i mig selv, er jeg ikke i tvivl. Det er det hele værd. 

Åbenheden skaber frirum

Af Thomas Bering Kristensen

 


- Jeg valgte i 2013 at dele min overgrebshistorie med mine arbejdskollegaer, og det har nu vist sig at være en god investering. Åbenheden skaber nemlig det nødvendige frirum for mig, hvor omgivelsernes forståelse er altafgørende for, hvordan svære situationer eller perioder takles.  Læs også her hvordan mit arbejde giver mig ny energi.

Det har konsekvenser

Af Pernille Gyldensøe

 


- Jeg stod frem med min historie i 2010. Det har haft en række personlige, familiære og arbejdsmæssige konsekvenser for mig, som jeg ikke nåede at overveje, før jeg tog valget. I videoen giver jeg et par eksempler på, hvad mit  valg har betydet for mig.

© 2013-2020 UsynligeAr.dk

All Rights reserved

Webdesign: Pernille Gyldensøe

Fotos: Privatfotos, Pernille Gyldensøe