Om UsynligeAr.dk

Thomas Bering Kristensen, Louise Benner og Pernille Gyldensøe, 2013 ©www.UsynligeAr.dk


Om UsynligeAr.dk

Af Pernille Gyldensøe


- Siden jeg selv stod offentligt frem i 2010, har jeg drømt om at kunne give menneskene bag skæbnehistorierne en værdig stemme. En sikker stemme for dem hvor anonymiteten er nødvendig af hensyn til  familien  eller deres egen sikkerhed, og et sobert respektfuldt forum for dem der har lyst til at stå frem uden at blive smidt på forsiden af sensationspressen som "Ugens offer".


"Seksuelle overgreb er ikke underholdning"


Ikke underholdning

Seksuelle overgreb er ikke underholdning. Emnet og de berørte parter har krav på en seriøs og ordentlig behandling. I medierne  er der typisk meget fokus på overgrebenes karakter, krænkeren og straffen. Det er uværdigt, og ofte finder jeg selve udpenslingen af overgrebene som endnu et overgreb mod den misbrugte.


At leve med de usynlige ar handler om mange andre ting. Den grundholdning deler jeg med flere andre, bl.a. mine to fantastiske og indsigtsfulde venner Thomas Bering Kristensen og Louise Benner, som jeg inviterede med på rejsen.  Du kan læse mere om os under Menneskene bag.

 


En ny idé opstår

Jeg drømte om at lave en dokumentar-film, hvor forskellige vinkler og problematikker om overgreb blev belyst. Deltagere, manuskript og producent var på plads. Alligevel måtte jeg give slip på film-projektet i sommeren 2013, idet de ansøgte fondsmidler blev afvist.


 "Et site om overgreb der handler om alt det andet end selve overgrebene"


Det skulle dog alligevel vise sig at blive mit og andres held - for  samme dag det sidste afslag i rækken kom med posten, fik jeg idéen til hjemmesiden www.UsynligeAr.dk i stedet - et site om overgreb der handler om alt det andet end selve overgrebene.  Derfra gik det stærkt; domænet blev købt og jeg gik straks i gang med opbygningen af sitet.


Alle er velkomne

Med sitet får vi  muligheden for at komme godt omkring hele overgrebsproblematikken og give endnu flere mennesker en stemme. Dermed kan vi favne bredere, end hvis vi var begrænset af en films rammer. Vi kommer ikke med ned under dynen eller skæver til, hvilket socialt lag folk kommer fra - men fokuserer på menneskene og  de små og store ting i hverdagen, der kan være svære, når man har oplevet seksuelle overgreb, vold og/eller er opvokset i dysfunktionelle familier, samt give et indblik i hvad der har været vejen tilbage til livet for os på trods af de usynlige ar.


"Vi vil helt udramatisk søge at bygge broer af forståelse

mellem de udsatte og det øvrige samfund "


Usynlige ar

Jeg, Louise og Thomas samt flere forskellige gæsteskribenter vil på bedste vis videreformidle vores personlige og faglige viden til gavn for andre. Vi vil helt udramatisk søge at bygge broer af forståelse mellem de udsatte og det øvrige samfund samt bidrage til selvforståelse og spejling.


 

 

At leve med usynlige ar på krop og sjæl kan f.eks. handle om at have svært ved at skifte ble på sit nyfødte barn. Kæmpe med store  sociale problemer der gør venskaber og parforhold til en prøvelse. Eller at man må søge førtidspension, fordi det  er umuligt at have fortsat tilknytning til arbejdsmarkedet.  Desuden fylder irrationel vrede, grænseproblematikker, lavt selvværd, forvirring omkring seksualitet, spiseforstyrrelser og svære angstanfald meget i hverdagen for flere.


"www.UsynligeAr.dk skal være det site, vi alle selv manglede"


Håb for sitet

Uanset hvor man er i sin proces, om man selv har været udsat, er pårørende, fagperson eller blot på udkig efter mere viden - så håber jeg at www.UsynligeAr.dk bliver  sitet, hvor alle bliver klogere på flere af facetterne ved seksuelle overgreb og senfølger ved hjælp af rammende tekster, sigende billeder og nærværende videoklip. Der findes et væld af hjemmesider om seksuelle overgreb af varierende karakter og kvalitet. Ambitionen er, at hjemmesiden www.UsynligeAr.dk skal være det site, vi alle selv manglede, da vi påbegyndte informationssøgningen om overgreb og startede vejen tilbage til livet. www.UsynligeAr.dk bliver løbende opdateret med nye vinkler, så kig jævnligt forbi og hold dig opdateret om nyheder via vores Facebook-netværk Mere politisk fokus på overgreb mod børn.


Følg mig på Facebook-siden


Fokus på livet efter overgrebene

Af Louise Benner


- I sommeren 2012 valgte jeg med bankende hjerte at stå frem med min historie om overgreb. Det skete via Facebook. Jeg gjorde det, fordi jeg havde fået nok af tavshed og tabuisering. Og jeg gjorde det, fordi jeg nu føler mig stærk nok til at dele mine erfaringer med andre i samme båd. Det var derfor en nem beslutning for mig at sige ja, da Pernille spurgte, om jeg ville være med i projektet ”Usynlige ar”.


"Jeg har oplevet, hvor svært det er at blive troet på,

når krænkeren er en stor mand”


"Underdanmarks pædofile"

I min egen søgen efter information og hjælp har jeg oplevet, hvordan det som regel er selve overgrebene og miljøet, det er foregået i, som fylder mest.   Der har bl.a. været meget fokus på, hvordan "Underdanmarks” pædofile er – men min oplevelse er meget anderledes. I mit miljø har jeg oplevet, hvordan min krænker klogt har arbejdet sig ind på mig og min familie gennem mange år. Jeg har oplevet, hvor svært det er at blive troet på, når krænkeren er en ”stor mand”, som alle i lokalsamfundet elsker, og ser op til.


Overgrebene var ikke det sværeste

Miljøet er også  vigtigt,  men for mit eget vedkommende har overgrebene aldrig været det allersværeste. Det sværeste har været at få et liv til at fungere efter overgrebene. Som en ung pige og kvinde der bare gerne ville være ligesom veninderne.


"Jeg manglede at høre det fra ”rigtige” mennesker,

der selv havde oplevet det hele på egen krop og sjæl"


Historier fra ”rigtige” mennesker

Jeg manglede at finde information, der helt ned i detaljer fortalte om de ting, der kan være svære i hverdagen. Og jeg manglede at høre og se, at det faktisk er muligt at finde vejen tilbage til livet. Jeg manglede at høre det fra ”rigtige” mennesker, der selv havde oplevet det hele på egen krop og sjæl.


Jeg er stolt af at være en del af det her sammen med mine fantastiske venner, Pernille og Thomas. Vi har fundet vejen tilbage til livet, og jeg håber inderligt, at www.UsynligeAr.dk vil hjælpe andre til at tro på, at de også nok skal finde deres vej.


Vi mangler mændene

Af Thomas Bering Kristensen


- Da Pernille i sin tid spurgte mig, om jeg ville medvirke i projektet her, tog det mig ikke mange sekunder at sige ja. I mit arbejde med at bearbejde de seksuelle overgreb i min barndom og forlige mig med mig selv, havde jeg brug for at tage nye skridt. Min terapeuts alt for tidlige død gjorde, at jeg gennem at stykke tid havde stået i et vakuum, hvor jeg ikke rigtig kom videre.


"Jeg havde overvejet at sætte mine tanker og oplevelser på skrift"

 

Sårbar proces

Jeg havde overvejet at sætte mine tanker og oplevelser på skrift. Om de så skulle deles, havde jeg ikke gjort op med mig selv. Tanken om at dele var skræmmende, og jeg var i tvivl om, mine oplevelser overhovedet var relevante. Derfor blev jeg oprigtigt glad, da Pernille spurgte. Hendes intentioner og tanker med projektet er helt i tråd med, hvordan jeg tænker. Derudover vidste jeg, at hun om nogen ville forstå og være i stand til at håndtere min sårbarhed i processen.


Mange kvinder

Et andet væsentligt argument for at sige ja var bundet i en oplevelse af, at rigtig mange kvinder står frem, og fortæller deres historie, mens der er meget få mænd, der gør det samme. Det har undret mig, hvorfor det er sådan, og jeg har ofte savnet mændenes stemme/beretninger.


"Langt de fleste senfølger af seksuelle overgreb er ens for mænd og kvinder,

men der er bare oplevelser, der er kønsspecifikke"


Jeg havde i sin tid selv fantastisk stor glæde af at læse Kristian Ditlev Jensens bog "Det bliver sagt", fordi jeg kunne genkende mig selv i hans oplevelser. Langt de fleste senfølger af seksuelle overgreb er ens for mænd og kvinder, men der er bare oplevelser, der er kønsspecifikke. Blandt andet følelsen af tab af maskulinitet, som jeg selv skriver lidt om herinde.


Vi mangler mændene

I det netværk vi har på Facebook, er der  meget få mænd, der blander sig i debatten. Når jeg har været til temadag om emnet, har jeg oplevet at sidde, som ene mand blandt 100 kvinder og lyttet til kvinder, der har delt deres oplevelser. Det har jeg været rigtig glad for og haft stort udbytte af, men igen - jeg har savnet mændenes deltagelse,  stemme og  oplevelser.


Derfor blev det en let beslutning at sige ja, men processen - det at blotte sig selv - har været både stræbsom og hård. Heldigvis har det også været berigende, sjovt og i skønt selskab med Pernille og Louise. God læsning.


Følg mig på Facebook-siden

© 2013-2020 UsynligeAr.dk

All Rights reserved

Webdesign: Pernille Gyldensøe

Fotos: Privatfotos, Pernille Gyldensøe